Passa al contingut principal

Carta oberta als rectorats i institucions universitàries catalanes

Les persones sotasignats, adherides a aquest manifest, volem expressar el nostre rebuig davant la situació actual de vulneració dels drets ciutadans, de la repressió de la llibertat de manifestació i de la llibertat d’expressió que estem vivint aquests dies. La violència institucional i deriva de coacció que està impactant globalment la nostra societat ens crida a afirmar, més enllà de colors polítics, que l’excepcionalitat de la situació requereix de posicionaments individuals i col·lectius. També des de les diferents comunitats universitàries és necessari que observem com els membres de les nostres universitats viuen els esdeveniments i pateixen la violència present.
Molts membres del professorat i del personal d’administració i serveis han participat aquest dies en les accions de rebuig de l’agressiva escalada de violència i vulneració de drets fonamentals. Ara bé, és el tresor de les nostres universitats, el col·lectiu estudiantil, qui ha rebut una forta tensió i pateix ara sota el pes de la responsabilitat davant seu propi el futur i els cops de la dura mà de ferro que els agredeix en el present durant el lliure exercici de les seves llibertats. Coneixem el nostre alumnat, l’estimem i el volem lliure, sa i estalvi, perquè amb la seva força pugui lluitar pacíficament, amb idees i gestos, pel món que els tocarà viure.
És per aquesta raó que demanem a  les institucions i rectorats de les nostres universitats:
1- Que es posicionen davant l’excepcionalitat, prenent mesures per acollir i donar suport i assistència (jurídica, psicològica i emocional) a aquells membres de la comunitat universitària que puguin haver patit violència o estiguin patint repressió. Cada universitat catalana hauria de tenir present quins dels seus membres han patit agressions, detencions o repressió al llarg de les manifestacions i accions reivindicatives de les darreres setmanes, i posar a disposició serveis per tenir-ne cura de les persones que conformem aquestes comunitats.
2- Posicionaments clars i contundents exigint la fi de la repressió, de defensa de la llibertat d’expressió i de manifestació i la llibertat de totes les preses i presos, incloses les persones detingudes aquests darrers dies, així com l’arxivament dels procediments judicials oberts.
3- Posar tots els mitjans possibles a disposició de les estudiants per tal que la seva participació en les mobilitzacions, o la repressió que hagin pogut patir com a resultat d’aquesta mobilització en forma de lesions o fins i tot presó preventiva, no perjudiqui la seves possibilitats d’avaluació en les assignatures que estiguin cursant (pèrdua de convocatòries, activitats d’avaluació continuada, pràctiques d’assistència obligatòria, etc.).